Zo voorkom je ongevallen met machines in de akkerbouw
De sector akkerbouw is de laatste jaren meer en meer gemechaniseerd. Dit brengt voordelen met zich mee, maar ook gevaren. Vooral als je het hebt over veiligheid op de werkplek. Stigas-adviseur Sjoek van der Maarl, gespecialiseerd in akkerbouw, maakt deze risico’s graag bespreekbaar. “Risico’s voorkomen, is het er met elkaar over hebben.”
Meest voorkomende ongevallen
Het werken met machines, apparaten, gereedschappen en installaties in de akkerbouw kan gevaarlijk zijn. Veel ongevallen worden veroorzaakt door contact met een bewegend deel van een machine. Ook gebeuren regelmatig ongelukken door een val, aanrijding, snijden aan scherpe voorwerpen of beklemd raken. Soms verliest iemand de controle over een machine of voertuig. Waar gaat het precies mis?
- Preventiemaatregelen, zoals afscherming van een machine.
- Achteruitrijden van grote machines, trekkers en heftrucks.
- Veroudering of slijtage van machines.
Veiligheidsrisico’s met machines verminderen
Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Je ontkomt er niet altijd aan. Waar je wel invloed op hebt, is het risico zo laag mogelijk houden. Start altijd bij de bron. Gebruik een machine met beveiliging en goede afscherming, dan is de kans op fouten/onveilig gedrag minimaal. Maak duidelijke afspraken, geef voorlichting en houd toezicht waar nodig. De kans op ongelukken wordt door deze maatregelen een stuk minder. Adviseur Sjoek geeft als voorbeeld: “Machines worden steeds groter en minder overzichtelijk. Zolang alles goed gaat, denk je weinig risico te lopen. Totdat het wel mis gaat.”
Ongelukken tijdens het rijden, voorkom je met een goede achteruitrijdbeveiliging. Met voldoende spiegels en een achteruitrijdcamera zie je wat er achter de machine gebeurt. Heb je een familiebedrijf? Houd kinderen en gasten op het erf op afstand.
Veilig omgaan met machines in de akkerbouw
Veel ongevallen in de agrarische sector zijn te voorkomen. Vanuit de fabrikant zijn de meeste machines beveiligd. Toch gebeuren regelmatig ongelukken met en rondom machines. Het begint al bij de aanschaf van een nieuwe machine. Deze hoort aan alle veiligheidseisen te voldoen. Volgens Sjoek loop je extra risico bij het onderhoud. “Bij het onderhouden van een machine moet je dichtbij staan. Scherpe en draaiende onderdelen komen dicht in de buurt. Bij te weinig kennis of bij toepassen van onvoldoende veiligheidsmaatregelen, kan dit erg gevaarlijk zijn. Wees je ook bewust van extra risico’s bij extreme weersomstandigheden of een hoge werkdruk.”
Voorkom ongelukken en gezondheidsklachten met deze tips
Ondanks dat in de agrarische sector veel verbeteringen zijn doorgevoerd, blijven risico’s bestaan. De eerste stap naar een gezondere en veiligere werkomgeving begint volgens Sjoek bij een bewuste bedrijfsleiding. “Stop energie in het voorkomen van ongelukken. Geef vooraf goede instructies en praat met elkaar.” Hij geeft een paar handige tips om ongevallen met machines in de akkerbouw te voorkomen.
- Houd de werkplek en omgeving zo schoon mogelijk.
- Controleer de machine voor het werk begint.
- Gebruik de machine naar kennis en volgens instructies.
- Maak je medewerkers deskundig met veiligheidsinstructies.
- Houd toezicht op de naleving van de gemaakte afspraken.
- Onderhoud machines volgens de aanwijzingen in de gebruikshandleiding.
- Wees altijd alert.
Als akkerbouwer wil je het beste voor je bedrijf en je medewerkers. De risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) is de basis van een vitale werkomgeving. Voorkom ongelukken en gezondheidsklachten. Ontdek hoe jouw bedrijf ervoor staa